Eigen betalende verklaring

“Ploeng” zegt mijn telefoon. Ik probeer het schoonmaken van de badkamer door te zetten, maar mijn nieuwsgierigheid wint het. Ik struikel nog net niet over het speelgoed, wanneer ik naar mijn telefoon ren. Ik zie op mijn beeldscherm dat ik een bericht van Mijn Overheid – RDW heb gekregen. Jammer, niet het meest opwindende stuk digitale post waar ik op zat te wachten.

Ik lees in het bericht dat mijn rijbewijs verlengd moet worden. Gut, ik ben al bijna 10 jaar in het bezit van mijn rijbewijs. Wat vliegt de tijd! (Zegt zij steeds vaker sinds zij moeder is) Ik, die momenteel al negen maanden niet zelf sturend in een motorvoertuig te vinden is op de weg, moet daarbij ook een Eigen verklaring invullen. Ik weet niet of ik dit al eerder had moeten doen na het insult negen maanden geleden, of dat ik dit pas moet doen nadat ik één jaar insultvrij ben of nu al omdat anders mijn rijbewijs verloopt. Ik kom erachter dat ik ook nog moet betalen voor het invullen van deze verklaring en dat is het dieptepunt. Het begint me te duizelen en ik raak van streek. Door boosheid en verdriet kom ik niet uit deze puzzel en vraag hulp aan mijn man.

Ik voel woede en voel mij oneerlijk behandelt ten opzichte van andere “gezonde” rijbewijsbezitters. Ik heb tien jaar geleden ook een bulk geld neergelegd om dat roze papiertje te behalen net als ieder ander. Maar nu ik epilepsie heb, waar ik overigens niet voor gekozen, moet ik betalen voor een eigen verklaring en de bijbehorende keuring?

Ik heb mij netjes aan de wet gehouden en niet gereden. Ik kan er ook illegaal voor kiezen niks door te geven, want ongelukken zal ik niet maken met de auto omdat ik niet rijd in deze periode. Maar als de burger het wel netjes doorgeeft zoals de wet dat vraagt, worden we ook nog eens beloond met ons goede gedrag in de vorm van een betaling. Daar zakt mijn broek van af. Maar gelukkig droeg ik vandaag een jumpsuit.

Eenmaal mijn woede te boven gekomen. (Het is bewezen door deze wetenschapper dat het gooien van een Rabo scanner helpt om je woede onder controle te krijgen.) Krijg ik het bericht dat mijn Eigen verklaring door een arts moet worden ingevuld en ondertekent dient te worden. Ik zend het via de digitale snelweg naar mijn neuroloog, ontzettend cool dat het ziekenhuis zo met zijn tijd meegaat. De volgende dag hoor ik alweer de welbekende: “Ploeng”. Ditmaal lukt het mij om pas na 10 minuten mijn nieuwsgierigheid te laten winnen. Ik loop, je leest het goed, loop naar mijn mobiel en lees daar het antwoord van de assistent van mijn neuroloog: “Uw neuroloog en de rest van het team heeft een tijd geleden besloten om geen Eigen verklaringen meer in te vullen, dit kunt u bij uw huisarts laten doen. Deze heeft ook alle informatie rondom uw ziekte. Bovendien is uw behandelend arts op vakantie.” Ik kan er niet bij dat mijn arts, die gespecialiseerd is in mijn epilepsie niet even de moeite wil nemen om dit in te vullen. Zij is degene die er het meeste van af weet. Ik krijg het nare idee dat zij zich daar te goed voor voelt. En ik kan erg slecht omgaan met mensen die zich ergens te goed voor voelen. Dan ook nog de laatste zin, wat doet die er toe als zij het toch niet gaat doen?! Serieus?! Zoals je kunt lezen: de woede kwam weer tevoorschijn na één alinea. Balen dat de Rabo scanner dit keer niet binnen handbereik lag.

“Klepper” hoor ik de brievenbus zeggen. Ik loop naar de voordeur en zie een kaart liggen. Het is een lieve kaart van mijn mooie vriendin met allerlei grappige, geweldige, opbeurende  en weergaloze zinnen. Ik houd van papieren post. Geef mij maar het Kleppergeluid in plaats van het Ploenggeluid.

Geschreven: November 2017
© Mama in de val

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close