Oma

De tranen vloeien uit mijn ogen door de harde wind. Mijn handen bibberen. Mijn fiets zwabbert aardig heen en weer met dank aan het slag in mijn wiel, zoals het een goede stationsfiets betaamd. Ik ben onderweg naar mijn station in de koude tijd van het jaar waar mijn lichaam altijd een goede wake-up call krijgt.

De sprinter zie ik in de verte aankomen. Zelf sprint ik niet meer zo hard. In november en december had ik weer de slag te pakken en pakte in mijn Poweryoga weer op. Maar door een ingrijpende gebeurtenis lukte het mij niet de motivatie te vinden om dit door te zetten.

Mijn oma overleed helaas in die periode op een gelukkig respectabele leeftijd. Maar de slag in mijn gezicht kwam niet minder hard aan. Mijn lieve omaatje is er niet meer. Wat zullen de meiden en ik de tripjes naar Uilenoma missen. “Ik mis Uilenoma zo, mama. Ze komt niet meer terug hè?”, zegt mijn meisje. “Nee, kleinerd. Maar ze zal voor altijd in jouw hart blijven voortleven”, vertel ik haar. “Ja, maar daar heb ik niks aan. Ik wil naar haar toe en de uil verstoppen, zodat zij hem gaat zoeken!”,  roept ze hard. Even later vindt ze haar weg naar mijn armen en barst in snikken uit. Ik ben het met haar eens. Ik heb er ook niks aan dat ze in mijn hart voortleeft. Niet op dit moment wanneer mijn rouw nog voelt als een open wond. Later gaan de woorden mij wel helpen om terug te kijken naar een liefdevolle oma zonder direct verdrietig te worden.

Wanneer één van mijn kinderen verdrietig is, heb ik mijn eigen emoties niet onder controle. Ik vind het ook niet erg om mijn verdriet te laten zien. Het is oké om te uiten wat je voelt. Die uitlaatklep hebben we nodig om verder te gaan.

Grote smurf kijkt naar de Woezel en Pip verjaardagskalender aan de muur.
“Mama, welke oma is 25 juli jarig?”
“Uilenoma.”
“Hoe gaan we dan haar verjaardag vieren?”
“Niet meer, lieverd. Ze is er niet meer.”
“Maar dan kunnen wij het toch vieren?”
“Je hebt eigenlijk helemaal gelijk!”

Je begrijpt: Vandaag kopen wij lekker gebak en harde worst. Zoals oma dat altijd vierde. Van harte oma!

 

© Mama in de val

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close