Puberteit 2.0

Waar Clearasil zijn producten nog volop aan mij kon verkopen als puber ben ik er inmiddels achter als volwassen vrouw dat dit product mijn huid niet gaat helpen. Heeft een volwassen leeftijd ten opzichte van een puberleeftijd toch nog zijn voordeel. Maar hoe kom ik dan aan zo’n hoofd lijkend op een krentenbol met rode krenten? Ik heb mijn reep Tony Chocolonely boos aangekeken en hem gevraagd of hij dit geintje had geflikt. De reep schudt treurig “nee” met zijn chocoladehoofdje en ik voel me schuldig dat ik hem ook maar één seconde als verdachte aanzag.

‘s Avonds tijdens het eten schep ik spaghetti op mijn bord en overdenk ik mijn afgelopen weken. Ik ben nog steeds erg vermoeid en voel me dikwijls stressvol. Twee aspecten wat maakt dat mijn huid ook onrustig wordt. Hoogstens irritant! Elke ochtend kom ik uit bed en kijk ik in de spiegel wat deze mij te vertellen heeft. Weer een nieuwe oogst erbij of is er juist een puistje op vakantie gegaan?

Op een dag zat ik op de stoel tegenover de huisarts. Ze had de uitslag voor mij van al mijn onderzoeken die we hebben gestart na de diagnose: ondergewicht. Mijn schildklier is niet helemaal aan het doen wat er van haar verwacht wordt. Uiteraard vertelde zij dit vele malen professioneler. “U heeft hypothyreoïdie , mevrouw.” “Euhm…oké.” Ik kijk haar schaapachtig aan. Uw TSH-hormoon en T4 laten afwijkende resultaten zien. Uw hypofyse werkt niet goed samen met uw schildklier en de hypothalamus doet ook niet wat het moet doen. Goed, de moeilijke woorden heb ik echt weleens bij de biologieles voorbij horen komen. Ik heb ook een repetitie gemaakt over die onderwerpen. Maar zoals het een goede middelbare scholier betaamd, heb ik alle kennis na de toetsweek verbannen en stortte ik mij vol op de volgende toetsweek. De huisarts ziet dat ik alle informatie niet helemaal verwerk en schrijft de aandoening op een briefje. Super handig, tof dat ze meedenkt.

Ik kom thuis en laat het briefje aan mijn man zien en binnen no-time zitten we op Google om alle informatie over deze aandoening op te zoeken. Het is veel, voor mij te veel om te onthouden. Ik hoop zo dat dit nog te wijden is aan mijn dubbele portie van verschillende medicijnen. Zodat ik over een paar weken mijn vroegere geheugen weer een beetje terugkrijg. Wat ik onthoud zijn de volgende termen. Symptomen: Vermoeid, trage hartslag, gewichtstoename, grijs haar, kouwelijk, wenkbrauwuitval, droge huid. Ik sla mijn laptop dicht en vind het voor vandaag wel even genoeg aan symptomen. Jemig. Ik weet dat ik geen last hoef te hebben van alle symptomen, maar het komt binnen. Wat is mijn lichaam in hemelsnaam aan het doen?!

De remedie: medicatie. Alweer? Nu word ik toch zo’n oud vrouwtje die in haar papieren witte zakje een bonk aan medicijnen meeneemt uit de apotheek. Waar ik altijd dacht dat dit bij dames voorkwam als zij 80 jaar zijn, aldus de naïeve Anita die alleen voor de anticonceptiepil bij de apotheek kwam als twintiger. Wat ik dan wel weer gemeen heb met het oude vrouwtje, zijn de dansende grijze haren. Grijs haar en puistjes. Een prachtige uitzonderlijke combinatie. Dat vind ik dan wel weer cool!

Geschreven: Maart 2018
© Mama in de val

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close