Schokkend

Op een regenachtige en zonnige donderdag in september 2010 zei ik: “Ja” tegen mijn man. Tegelijkertijd met dat antwoord kreeg ik er nog iets bij. Ik nam zijn achternaam aan en draag nu zijn achternaam met daarachter mijn meisjesnaam.

Karma is a bitch. It really is. Ik heb de achternaam: Schokker aangenomen. Wat heb ik over mezelf afgeroepen? Toentertijd was ik erg blij met deze achternaam, want ik hoefde nu niet telkens mij achternaam te spellen. Nu lijkt het alsof ik er om gevraagd heb. Mijn achternaam is nu wel heel toepasselijk.

Gelukkig heb ik nu wel altijd mijn praatje klaar en heb ik een verhaal wat bij mensen blijft hangen. Vroeger kozen mensen hun achternaam, omdat het verwarrend werd met al die Lucassen, Peters, Keesen en Johan. Daarom besloten ze om er een achternaam achter te plakken, zodat het wat het makkelijk was te begrijpen over welke Peter je sprak. Zo besloot deze Peter om voortaan door het leven te gaan als Peter Bakker, omdat hij bakker was. Lucas de Groot, was uiteraard groot. En Johan werd Johan Naaktgeboren. U kunt zelf de reden wel verzinnen.

Zo koos ik uiteindelijk na 21 jaar geleefd te hebben onder mijn meisjesnaam te kiezen voor een man uit de Schokker-familie. Ik draag de achternaam vol trots en doe deze letterlijk te veel eer aan.

Al met al heb ik het niet zo slecht getroffen. Stel dat ik met meneer Walvisch was getrouwd. Wetende dat ik loyaal ben aan de aangenomen achternaam. Ik zou niet willen weten hoe dat afgelopen zou zijn.

Geschreven: Maart 2018
© Mama in de val

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close